pondělí 22. června 2009

Digitální vysílání

K 1.8.2009 dojde k vypnutí analogového signálu programu Čt2. Ostatní analogové programy Čt1, NOVA a PRIMA budou vysílat nadále.

K digitálnímu vysílání je potřeba nová anténa, seřízená na potřebný digitální kanál Multiplexu 1.

Můj názor je takový, že výbor společenství nemá v kompetenci instalaci nové antény na jiný způsob příjmu televizního a rozhlasového signálu. Stávající systém má výbor pouze opravovat, což v případě výpadku Čt2 není žádna porucha anténního systému. O instalaci nové antény by mělo rozhodnout Společenství, jelikož jde o jiný způsob příjmu televizního a rozhlasového signálu. Cena antény na digitální příjem sice nepřesáhne částku 500Kč, ale podle stáří stavajících televizních rozvodů ve společenství bude nutá výměna. To však je částka přesahující limit pro opravy výborem.

Pokud je např. v domě rozvod kabelového příjmu, či jiný způsob získání signálu, je vyhověno dikci zákona.

Ochrana výboru před aktivními členy společenství.

Zakon o elektronickych komunikacich 127/2005, paragraf 104 odst.15

Ve vzorových stanovách, které byly vydány nařízením vlády 371/2004 je v čl. III stanoveno, že Společenství zajistí buď přímo nebo na základě smluv uzavřených s dodavatelem zařízení pro příjem televizního a rozhlasového vysílání.

Všeobecné pojato signál /analogový / je stále šířen. A v domech Společentví je rozvod kabelové televize.

Nasnadě je jeden výklad z SVJ: „ Připojením domu ke kabelové televizi majitel splnil povinnost danou zákonem. Přechod na společný příjem DVB-T je jen věcí dohody s ostatními uživateli bytů a správcem objektu. Vždy jde jenom o to, kdo to zaplatí. Můžete jít i cestou individuální antény na půdě nebo střeše domu.“

0 komentářů: